Jenny Reynaert biografie in het fransJenny Reynaert biografie in het Engels

Beeldengroep 'Nooit Alleen' door Jenny Reynaert

Visie beeldengroep Nooit Alleen in Veurne

In het kader van een nieuwbouwproject van het verblijf- en verzorgingscentrum Ter Linden in Veurne, besliste het OCMW in 2011 tot het uitschrijven van een wedstrijd voor de integratie van een kunstwerk. Jenny Reynaert diende twee projecten in en na twee presentaties besliste een jury om het project Nooit alleen van Jenny Reynaert uit te voeren.
De creatie die de naam kreeg Nooit alleen, bestaat uit drie figuren en een grote sokkel in de vorm van een grote ronde tafel. In het ronde tafelblad is middenin een vierkant weggehaald en in dat vierkant zitten de drie figuren op de tafel. Deze sokkel is gemaakt in cortenstaal met roestkleur, de drie beelden in brons met groene patine. Beide kleuren contrasteren met de bestaande bebouwing en fleuren de omgeving op.

   

De drie personen zijn uitgevoerd in brons, zijn levensgroot en symboliseren de drie groepen die zich in die ruimten rondom en in de zorgsector bewegen: de zorgbehoevende bewoner, de zorgverlener en de bezoeker-familie. De grote sokkel is te vergelijken met een grote ronde tafel zoals die in elk huis het ontmoetingspunt is waar mensen aanzitten en met mekaar praten. Het is het antwoord op de populaire uitnodiging “zet je bij”. De tafel heeft een diameter van 320 centimeter. Middenin is een vierkant uitgesneden met een zijde van 160 cm. Het tafelblad komt op 70 cm van de grond en zittend zijn de beelden vanop de tafel 80 tot 90 cm hoog. De creatie wordt gezien in een tuin die uitnodigend en beschermend is en met een minimumm aan groen en een zithoekje die aansluit bij de creatie.

 

De beeldengroep beeldt de sfeer van samenwerking, veiligheid, huiselijkheid en rust uit en wil toch een aantrekkingspunt zijn voor allen die in het geheel van gebouwen rondom de centrale parking bewegen. Daarom werd als inplantingsplaats gekozen voor de centrale inkomhall (ingang III), tegenover de glazen raamwand. Die plek is een rustpunt in het druk geheel, ietwat ingekaderd als een cocoon waarrond de wereld in beweging is. De glaspartij van de raamwand weerkaatst alles en ook van binnenuit is de creatie door die raamwand zichtbaar. De beeldengroep kan daardoor ongestoord al de seizoenen beleven.