Jenny Reynaert biografie in het fransJenny Reynaert biografie in het Engels

Biografie

jenny reynaertBiografie van Jenny Reynaert

Jenny Reynaert (Wulpen-Koksijde, België, °1941) was jarenlang actief in de gezondheidszorg en het aanverwante onderwijs alvorens, in 1985, een kunstenaarsloopbaan te beginnen aan de Stedelijke Kunstacademie in Oostende. Na tien jaar avondcursus beeldhouwen, met beeldhouwer Paul Perneel uit Jabbeke en Joris Vandenborgt uit Gent als leraars, sloot zij in juni 1995 deze periode af als laureaat met grootste onderscheiding en met de gouden stadsmedaille.

In juli 1992 hield Jenny Reynaert een eerste tentoonstelling in Koksijde. Toen stelde ze ook haar eerste werk in brons voor: "Dans". Een geslaagd experiment was de speciale verwerking van was en jute naar brons. Datzelfde jaar werd Jenny Reynaert geselecteerd in de Nationale Wedstrijd voor Beeldhouwkunst van het August Vermeylenfonds Oostende met het werk "Pic", een half gepolijste, half ruw gekapte steen in rode Franse marmer van de "Pic de Vissou" in Hérault, die gemonteerd is op een roestige draagbalk. Ook in 1992 behaalde zij de eerste prijs voor beeldhouwkunst in de kunstwedstrijd van het Comité ter Bevordering van de Kunst in Veurne.

In augustus 1993 nam zij opnieuw deel aan de Nationale Wedstrijd voor Beeldhouwkunst van het August Vermeylenfonds Oostende met twee composities zonder titel in arduin en bladlood en werd opnieuw geselecteerd.

In juni 1994 startte Jenny Reynaert een eigen beeldhouwatelier "Zuydcoote" langs de Havengeul in Nieuwpoort. Daar creëerde ze abstraherende beelden en composities van mensen in verschillende materialen: gebakken klei, brons en steen. De figuren stellen individuele types of kleine groepen mensen voor, die met elkaar in relatie staan. Sindsdien nam zij deel aan diverse tentoonstellingen.

In 2002 opende Jenny Reynaert een tweede atelier in Wulpen (Koksijde, halfweg tussen Veurne en Nieuwpoort) en nu is dit ruime werkhuis haar enige atelier en tentoonstellingsruimte. De ruimte werd geopend door het voltallige schepencollege van Koksijde en er werd toen beslist de uitvoering van de beeldengroep "Blij weerzien" nabij de nieuwe Florizoonebrug in Wulpen toe te vertrouwen aan Jenny Reynaert. Ook koos het gemeentebestuur voor de trofee "Winner" van Jenny Reynaert en reikte dit forse beeld zeven jaar naeen uit aan de winnares van het tennistornooi Flanders Ladies Tennis Trophy Koksijde. Recent nam Jenny Reynaert deel aan een wedstrijd uitgescheven door het OCMW-Veurne en was ze laureaat met de indrukwekkende beeldengroep "Nooit alleen". Deze creatie is inmiddels geïnstalleerd in de tuin palend aan de parking van het rust- en verzorgingscentrum "Ter Linden" in Veurne.

Haar werk

Het werk van Jenny Reynaert straalt gepassioneerde expressie uit via abstraherende figuren, sporadisch afgewisseld met organische vormen. Er is geen herkenbaar patroon voor de vorm van een hoofd; benen en voeten ontbreken vaak en schouders en armen zitten met mekaar verweven zodat ze niet echt aanwezig lijken maar zich laten aanvoelen.

Jenny Reynaert gebruikt voornamelijk klei en was als materialen. De beelden in klei hebben beduidend meer volume, worden gemodelleerd en gebakken in één stuk en zijn unieke werken. De beelden in was zijn bestemd om via de “verloren-wastechniek” omgezet te worden naar brons. Het werk in brons bestaat hoofdzakelijk uit langgerekte en tengere personages, die individuele types of kleine groepen mensen voorstellen die met elkaar in relatie staan. (Meer over het werk van Jenny Reynaert in de lezing van Ernest Van Buynder, voorzitter van het MuHKA, op het verlengde van de homepagina).